Nóż finka Mikov Finnish Knife (386-NH-4)
Zakupy zabezpieczone certyfikatem SSL
Dostawa kurierem od 17 zł
14 dni na zwrot
CLASSIC FINNISH KNIFE, finka (puukko) nieodzowny element wyposażenia każdego harcerza, skauta, chętnie używana przez turystów. Finka charakteryzuje się stałą klingą o długości około 120 mm, rękojeścią wykonaną z tworzywa sztucznego lub drewna zakończoną jelcem. Wytrzymały, bardzo ostry nóż harcerski czeskiej firmy Mikov z Mikulasovic. Od 1794 roku region ten znany jest z produkcji noży, tym samym zyskując sobie przydomek „czeskiego Solingen”.
Głownia - o profilu Clip Point, grubości 3.7 mm wykonana z polerowanej odpornej na korozję stali nierdzewnej 420. Klinga hartowana 55 HRC. Ostrze typu Plain, (gładkie) wyprowadzono szlifem wklęsłym (Hollow grind) zapewniającym dobre właściwości tnące. U nasady głowni stalowy jelec chroniący dłoń przed zsunięciem się podczas pracy.
Rękojeść - odporna na wilgoć w kolorze czarnym wykonana z utwardzanego plastyku zapewnia wygodny, pewny chwyt. Ergonomiczny zaoblony kształt zwiększa zapobiega zsunięciu się dłoni podczas pracy.
Etui - skórzane w kolorze czarnym, zapinane na dwa zatrzaski. Mocowanie do pasa lub oporządzenia umożliwia noszenie noża w pochwie w pozycji pionowej.
Dane techniczne:
Numer produktu: 386-NH-4
Nazwa: Classic Finnish Knife
Rodzaj stali: 420
Twardość głowni wg Rockwella: 55 HRC
Długość głowni: 105 mm / 9.25"
Szerokość głowni: 20 mm / 0.79"
Grubość głowni: 3.7 mm / 0.15"
Długość całkowita: 205 mm / 8.07"
Długość rękojeści: 106 mm / 4.17"
Waga: 105 g / 3.7 oz
Ostrze: Plain
Typ głowni: Clip Point
Rodzaj rękojeści: Plastyk
Etui: Skórzane
Producent: Mikov s.r.o., Czechy
Opracowanie: firma Sharg® bezpośredni importer
Opis
- Rodzaj noża
- dane do uzupełnienia
- Waga
- dane do uzupełnienia
- Materiał głowni
- dane do uzupełnienia
- Materiał rękojeści
- dane do uzupełnienia
- Długość głowni
- dane do uzupełnienia
- Grubość głowni
- dane do uzupełnienia
- Długość całkowita
- dane do uzupełnienia
- Szlif głowni
- dane do uzupełnienia
- Blokada
- dane do uzupełnienia
- Sposób otwierania
- dane do uzupełnienia